Chlebus |
Z czegos dostepnego na wyspie zrobie piecyko-kominek. http://pozytywnakuchnia.pl/chleb-naan/ Indyjski chleb bez drozdzy, Naan. Przepis na chleb naan Czas przygotowania: 15 minut Czas oczekiwania: ok. 2 godziny Składniki (na 8 chlebków): 500 g mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka stopionego masła ghee 1 łyżeczka soli 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 kubka ciepłego mleka Dodatkowo: oliwa do posmarowania chlebków przed pieczeniem mąka do podsypywania stolnicy masło do natłuszczenia blaszki Akcesoria kuchenne: stolnica drewniany nóż Wykonanie: Krok 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oraz solą. Na czubku kopca tworzymy zagłębienie i wbijamy roztrzepane jajko. Krok 2. Zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy jogurt i stopione masło ghee. Konsystencję regulujemy mlekiem – ciasto powinno być wilgotne i miękkie. Krok 3. Zagniecione ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Krok 4. Po 2 godzinach ciasto ponownie zagniatamy na posypanej mocno mąką stolnicy. Wyrabianie powinno trwać 2-3 minuty, a ciasto uzyskać gładką konsystencję. Krok 5. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą rozwałkowujemy na placek o długości ok. 15 cm. Krok 6. Każdy placek delikatnie zwilżamy wodą (tylko z jednej strony) i kładziemy na natłuszczonej blaszce, wilgotną stroną do dołu. Krok 7. Po wierzchu placki smarujemy oliwą. Krok 8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 10 minut, aż chlebki uzyskają złotobrązowy kolor. |