Stewia- roslina zamiast cukru
O stewii w skrócie:

Stewia to w pełni naturalny słodzik
Ma zero kalorii
Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
Może być długo przechowywany
Stewia nie powoduje próchnicy zębów
Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
Stevia może być uprawiana samodzielnie


Zrodlo:

http://stewia.info.pl/

http://www.roik.pl/stewia-roslina-slodsza-od-miodu-drzemie-w-niej-olbrzymi-potencjal-leczniczy/


  PRZEJDŹ NA FORUM