Stewia- roslina zamiast cukru |
O stewii w skrócie: Stewia to w pełni naturalny słodzik Ma zero kalorii Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy) Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9) Może być długo przechowywany Stewia nie powoduje próchnicy zębów Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU) Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji Stevia może być uprawiana samodzielnie Zrodlo: http://stewia.info.pl/ http://www.roik.pl/stewia-roslina-slodsza-od-miodu-drzemie-w-niej-olbrzymi-potencjal-leczniczy/ |